Het einde van het jaar komt in zicht en dat is traditioneel ook de periode waarin bedrijven even vooruitblikken naar volgend jaar. Ook bij Pavlov namen wij even de tijd om op enkele evoluties voor het komende jaar in te gaan en voor u uit te zoeken waar uw merk in 2019 op moet letten. In de lijst hieronder namen we 5 aspecten mee die volgend jaar extra aandacht verdienen.
Authenticiteit zegeviert
Dit is niet zozeer een specifiek vooruitzicht, maar een leuze waar we bij Pavlov al veel langer achterstaan. Met een authentiek merk zult u altijd scoren. Hoe merken juist aantonen dat ze authenticiteit hoog in het vaandel dragen, evolueert wel doorheen de tijd. Dit jaar zagen we dat veel merken op maatschappelijke standpunten inspeelden die dicht bij hun merkverhaal aanleunen (vb. Nike, Billie, HEMA, …) en ook volgend jaar zullen sterke merken hierop inzetten.
In 2019 winnen authentieke interacties en content nog meer aan belang. De opkomst van micro-influencers (mensen op sociale media zonder een monsteraantal volgers maar met veel engagement die merken promoten) is daar een bewijs van. Ook User Generated Content zal meer en meer opkomen, aangezien het nog moeilijker zal worden voor merken om hun doelgroep te bereiken, waarover later meer. Dit soort content (artikels, foto’s, reviews, …) wordt door echte klanten en medewerkers ontwikkeld, waardoor het oprechter en betrouwbaarder overkomt. Op de Instagrampagina van Loews Hotels bijvoorbeeld, staan enkel foto’s van hun klanten die deze postten met een specifieke hashtag gecreëerd speciaal voor hen.

Veranderende customer journeys
Het lijkt wel alsof er elke dag een nieuwe technologie, een nieuw social mediaplatform of een andere manier wordt uitgevonden om extra touchpoints met uw klanten te creëren. Sociale mediakanalen zoals Facebook, Pinterest en Instagram bijvoorbeeld, experimenteren met Social Commerce, waarbij consumenten in de omgeving van het platform een aankoop kunnen doen. Het bezoeken van een webshop om een aankoop te doen, is op die manier niet meer vereist. Ook wordt ‘marketing to machines’ een term die we in 2019 vaak zullen tegenkomen. Als merken bijvoorbeeld door smart home devices als Alexa, Echo of Google Home aan consumenten aangeraden willen worden, zullen ze daar meer en meer inspanningen voor moeten doen. In Amerika heeft reeds 54% van de huishoudens zo’n home device en die evolutie zal in 2019 zeker overwaaien naar Europa.
Deze nieuwigheden hebben een invloed op de customer journey van uw klant en hoe ze (aankoop)beslissingen maakt. Zorg ervoor dat u steeds een goed zicht hebt op de hedendaagse kanalen waar uw doelgroep aanwezig is om zo efficiënt en relevant mogelijk te kunnen communiceren en interageren. Praat regelmatig face-to-face met uw klanten en co-creëer. Vergewis u ervan dat, wanneer u een extra touchpoint of kanaal toevoegt, deze nog steeds in lijn moet liggen met de rest van uw merkverhaal. Laat u niet verleiden door hippe trends, maar kies voor communicatie en merkbeleving die reële meerwaarde toevoegen. Om het met de woorden van Joost Stallaert te zeggen, uit een recent artikel van Bloovi: “Klanten zien geen kanalen: zij zien één merk dat mogelijk tekenen vertoont van een gespleten persoonlijkheid”.
Hogere verwachtingen in merkbeleving
Hoewel consumenten steeds meer gebruik maken van (sociale) media, maken ze het merken toch steeds moeilijker om met hen te communiceren. Adblockers bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat uw doelgroep geen online-advertenties meer ontvangt. Online communities worden steeds vaker besloten of privé en dus niet meer toegankelijk voor iedereen. Aan de ene kant verwachten mensen dat alles vlotter en sneller verloopt, waardoor bedrijven inzetten op automatisatie en technologieën als chatbots om daar een antwoord op te bieden. Aan de andere kant wil de consument ook een erg gepersonaliseerde en persoonlijke interactie, een human touch die sympathie en vertrouwen biedt. De balans tussen die twee aspecten, de sweet spot die een consistente beleving over alle kanalen met zich meebrengt, wordt uitermate belangrijk.
Volgend jaar wordt ook ‘tijd’ een nog schaarser goed dan dit jaar reeds het geval was. Er bestaan reeds heel wat tools voor consumenten om hun tijd zo optimaal mogelijk te besteden en door onze drukke levens is tijd ook zeer kostbaar geworden. Daarom is het belangrijk dat merken met hun ervaring naar klanten daarop inspelen: zorg dat uw beleving de tijd van de consument waard is en dat uw customer journey efficiënt en tijdbesparend verloopt.
Albert Heijn zette al actief in op bovenstaande zaken: op termijn worden de winkels eet- en bezorgcentra, en kunnen grote boodschappen online gekocht worden. Zoals Albert Heijn het zelf mooi verwoordt: “Winkels zijn voor beleving, online is voor de boodschappen”.

De evolutie van employer branding
In episode 5 van onze Brand Breakfast podcast, kwam de evolutie op vlak van employer branding reeds aan bod. [tweetshareinline tweet=”Inzetten op ‘candidate relationship management’ en ‘candidate experience’ is anno 2019 geen luxe meer, maar een must.” username=”PavlovBranding”] Merken worden er zich meer en meer van bewust dat een goede relatie met (potentiële) werknemers belangrijk is om aan de winning side van de war on talent te blijven. Inspelen op emotionele argumenten, naast het rationeel aanbod, zorgt ervoor dat kandidaten reeds in een vroeger stadium een voorkeur voor een werkgever gaan vormen. Volgens LinkedIn doet 75% van de potentiële kandidaten eerst research naar de reputatie en het employer brand van het bedrijf alvorens te solliciteren. Een ander opmerkelijk cijfer is een van KellyServices.co: dat stelt dat zelfs 88% van de kandidaten met een positieve candidate experience meer begint te winkelen bij het bedrijf waar ze de goede solliciatie-ervaring gehad hebben. Meer investeren in een sterk employer brand en beleving voor kandidaten is in 2019 een goede zet, en zal ook op de rest van uw merkcommunicatie een positief licht schijnen.
Evoluties in brand design
Als laatste zien we ook dat op vlak van brand design een aantal evoluties opduiken. Volgens Behance, een portfolionetwerk van Adobe, worden felle kleuren en kleurrijke overlays steeds meer gebruikt. Ook (3D) illustraties winnen aan populariteit. Enerzijds zien we dit terugkomen in verschillende marketing- en communicatie-uitingen, anderzijds in logo- en huisstijldesign. Illustraties zijn namelijk een toffe manier om uniciteit te creëren. Een ander concept dat we meer en meer zullen zien verschijnen in 2019 is ‘dynamic branding’, waarbij één logodesign op verschillende manieren kan worden ingevuld. Dit kan een interessante piste zijn voor bedrijven die meerdere afdelingen of producten hebben bijvoorbeeld. Eén aspect van het logo en een algemene look & feel komt altijd terug, zodat het geheel herkenbaar blijft, maar andere kenmerken – zoals kleuren, iconen, afbeeldingen, … – zijn variabel. Afsluitend zien we ook het aantal geanimeerde logo’s toenemen. Dat zijn logo’s die een bewegend element hebben en voornamelijk online helemaal tot hun recht kunnen komen. We willen hier nog wel kort even meegeven dat het volgen van deze designevoluties absoluut kan, zolang het maar aansluit bij uw merkverhaal en dus authentiek overkomt.

Links: Fabio Issao // Rechts: campagnebeeld voor Whim van Studio Caro
Zijn er evoluties in branding die u nog zijn opgevallen of heeft u vragen rond een van bovenstaande vooruitzichten? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen, we horen het graag.
Sophie Fouache
Sophie was brand strategist bij Pavlov. Ze is bachelor communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool en behaalde een postgraduaat marketingmanagement aan de EHSAL Management School.
Maak van uw merk uw grootste meerwaarde.
Ontdek samen met onze experts hoe u meer rendement uit uw merk kunt halen.