Gevestigde waarden domineren vaak de bestaande markt met een sterke merkbekendheid en hebben de middelen om kleinere spelers weg te concurreren, wat zelfs voor bestaande en succesvolle merken uitdagingen biedt om er blijvend tussenuit te springen en erover te waken dat hun visie, missie en kernwaarden overeenkomen met hun gepercipieerde identiteit. Ieder merk moet hard werken om zijn imago en reputatie positief te houden, zeker gezien de perceptie en attitude van de consument snel kan evolueren. Public Relations, verkort als PR, kunnen een hulpmiddel zijn om merken up-to-date te houden en met behulp van ‘earned media’ extra merkbekendheid te garanderen.
Hoe Public Relations nu precies bijdraagt aan het ontwikkelen en behouden van een sterk merk? Wij gingen langs bij SimplyPR, een lifestyle PR agency in Amsterdam, en spraken er met Claudia Kasteel.
“Wanneer journalisten, bloggers, influencers positief over een merk praten is dit erg waardevol.”, aldus Claudia Kasteel, Senior PR-consultant. “Het draagt bij aan de geloofwaardigheid van de boodschap. Bij het zien van klassieke advertenties weet de consument vaak dat daarvoor betaald is, waardoor de boodschap vaak minder serieus wordt genomen of als minder authentiek wordt ervaren. Maar wanneer het favoriete magazine van een potentiële klant een bepaald merk tipt, of de blogger die de consument al geruime tijd volgt een product aanprijst, wordt dit meer naar waarde geschat. “
De credibiliteit die Claudia aanhaalt is net wat een merk vandaag meer dan ooit nodig heeft. De consument is vandaag veel kritischer voor de overexposure aan reclame. Hij wordt zodanig blootgesteld aan reclame dat hij er vaak doorziet of zelfs getraind is om bepaalde boodschappen te negeren. Het gigantisch volume aan advertenties en merkboodschappen zorgt er dan ook voor dat merken in communicatie vaak hun effectiviteit missen. Consumenten kopen vaak op basis van de bevindingen en ervaringen van anderen, waardoor merkbeleving essentieel is en de rol van brand ambassadors steeds belangrijker wordt. PR probeert daarin een stukje bij te dragen, door invloedrijke personen of media (cfr. magazines, kranten, bloggers, influencers, etc.) te overtuigen om het imago van merken een extra duw in de rug te geven. Niet door een commerciële boodschap te brengen, maar wel door een verhaal te vertellen dat meerwaarde brengt voor zowel de verzender als het merk in kwestie.

Claudia vertelt ons dat de PR-wereld continu in verandering is. “Vroeger richtte PR zich alleen op de traditionele media, maar tegenwoordig spelen influencers en de inzet van sociale media een steeds grotere rol. We sturen hen bijvoorbeeld perskits toe met daarin een persbericht van een nieuw product en een sample, of we gaan barterdeals aan. Ook merken we op dat er heel wat veranderingen zijn in media(gebruik). Tegenwoordig spelen ‘Instagram stories’ bijvoorbeeld een grote rol, terwijl daar een paar jaar terug nog geen sprake van was. Het betekent dat influencers minder snel een droge post aan een product zullen wijden, maar bijvoorbeeld wel vaker via een video of verhaal over een product zullen vertellen. Merken moeten op deze evoluties blijven inspelen.“
De dagen waarin PR puur bekend stond als ‘gratis publiciteit’ voor een merk, zijn stilaan voorbij. Vandaag worden de bekendste influencers betaald om over een product of dienst te bloggen. Wanneer de synergie met een influencer authentiek en relevant genoeg is voor de potentiële klant, kan een merk zich liëren aan de positieve perceptie van een influencer. Het juiste kanaal of de beste persoonlijkheid kiezen die wordt gelinkt aan het merk is essentieel. De match tussen een influencer en het merk moet geloofwaardig genoeg zijn, zodat de potentiële klant ook effectief meerwaarde hecht aan de opinie van de influencer.
PR-acties spelen vaak in op actualiteit en trends om de aandacht naar een bepaald product of dienst te trekken, ze brengen het verhaal van een merk waar de klant zich in herkent. Daarom is het van belang dat een bedrijf zijn PR-acties zorgvuldig uitkiest en afweegt, zodanig dat er geen verkeerde boodschap wordt uitgezonden die indruist tegen het imago en de reputatie van het merk. Merken van lifestyleproducten of love brands kunnen slim gebruik maken van PR omdat influencers en media voor dit type product sterk aanwezig zijn op social mediakanalen als Instagram en Facebook, die bovendien erg visueel zijn. Andere producten en diensten hebben minder potentieel via mainstream PR, maar kunnen bijvoorbeeld wel via specifieke thought leaders of via journalisten van vakmagazines geboost worden.
Belangrijk om mee te geven is dat PR-acties erg vluchtig zijn en vooral op korte termijn een boost genereren. Om het imago van een merk op lange termijn positief te houden op basis van PR-acties, wordt best een PR-plan uitgewerkt en is het belangrijk dat merken ook investeren in andere communicatiemiddelen. Aangezien media uiteindelijk zelf kiezen welke content effectief wordt gepubliceerd (tenzij ze hiervoor betaald worden), kan ‘earned media’ nooit een garantie zijn voor de bekendheid van een merk. Een goede mix tussen PR-acties en andere kanalen is aangewezen.
Hoewel PR een sterke boost kan geven aan merken, is het belangrijk mee te geven dat een positief imago niet zomaar meteen kan worden verdiend. Een goede reputatie neerzetten, zeker via ‘earned media’, kan bijzonder arbeidsintensief zijn en vergt ook voldoende tijd. Enkel als het merk voldoende nieuwswaarde kan bieden, proactief relevante content kan aanleveren en op één andere manier meerwaarde kan bieden aan de lezer zonder plat commercieel te gaan, kan een merk succes boeken met PR.
Heeft u nog vragen over het uw merk en zijn imago en over hoe Public Relations bijdraagt aan een straf merk? Neem dan gerust contact met ons op!
Sophie Blommé
Sophie was junior brand strategist bij Pavlov. Ze behaalde een bachelor vastgoedkunde aan de HoGent en een bachelor communicatiemanagement aan de Thomas More hogeschool.
Maak van uw merk uw grootste meerwaarde.
Ontdek samen met onze experts hoe u meer rendement uit uw merk kunt halen.