Creativiteit is cruciaal voor de slaagkans van uw merk. Het is de drijfveer achter innoverende ideeën en opvallende marketingcampagnes. Door de marktsaturatie is het uiterst moeilijk geworden om met uw merk op te vallen in de grijze massa. Een merk dat creatief en ‘out of the box’ durft denken zal sneller groeien, een groter succes kennen en steeds voorblijven op de concurrent.

Een geslaagd voorbeeld van creatieve marketing is de ‘Live Young’ campagne van het watermerk ‘Evian’. Het mineraalwater zou u niet alleen fysiek, maar ook mentaal jong houden. U zal zich misschien nog de grappige reclamebeelden herinneren van het geanimeerde reclamefilmpje met baby’s op rollerskates en het door kinderstemmen ingezongen lied ‘We will rock you’. De consumenten vonden dit zo origineel dat het filmpje razendsnel verspreid werd op verschillende social media kanalen. Omdat de campagne zo’n gigantische reach had, werd dit doorgetrokken in verschillende leuke marketingacties, zoals de ontwikkeling van een app die je gezicht in realtime omzet naar je eigen ‘babyface’ en T-shirts met je eigen babylijf op geprint.

Nu we hebben geconstateerd dat creativiteit het succes van uw brand bevorderd, is het tijd voor de volgende vier creativiteit boosts. U leert onder andere hoe een concept uit te werken, efficiënter probleemoplossend na te denken en de algemene creativiteit van u en uw team te verbeteren.

1. MINDMAPPING

U heeft waarschijnlijk al vaak over deze techniek gehoord. Maar heeft u het zelf ook al eens uitgeprobeerd? Een mindmap helpt u een gedachtegang te visualiseren aan de hand van associaties en connecties. Het zet uw hersenen aan het werk waardoor u sneller op nieuwe ideeën komt. U begint aan een mindmap door een concept of idee gecentreerd in een cirkel op een blad te plaatsen. Hierrond schrijft u vervolgens associërende woorden op die nadien verbonden worden door lijnen. Zo worden de onderlinge relaties duidelijk en ontstaan er nieuwe ideeën. Voor zij die liever digitaal werken is er ook een resem aan gratis mind-mapping software online beschikbaar, zoals Mindmeiser voor desktop en Mindly voor mobiel gebruik.

2. RECONCEPTUALISATIE

Wanneer u met uw merk op een probleem stoot en niet direct een oplossing vindt, helpt het vaak om de probleemstelling op een andere manier te formuleren. Door eens ‘out of the box’ te denken kom je vaak op nieuwe, innoverende oplossingen.

Een goed voorbeeld van probleemoplossend denken vindt u terug bij de winkelketen ‘Albert Heijn’. Enkele jaren terug hadden ze te kampen met een grote klantontevredenheid die werd veroorzaakt door te lange wachttijden aan de kassa’s. Albert Heijn kwam eerst met de oplossing de klant zelf zijn producten te laten scannen of hulpinpakkers te plaatsen bij de kassa’s. Door het probleem echter te herformuleren kwamen ze op andere mogelijke oplossingen. In plaats van het probleem van de wachttijden aan te pakken, gingen ze de beleving van de wachttijden veraangenamen. Ze gaven klanten de mogelijkheid om producten te testen in de wachtrij. Door gratis foodsamples uit te delen wordt niet alleen de verveling doorbroken, er wordt simultaan ook reclame gemaakt voor nieuwe foodbrands.

H&M en Primark kwamen op hun beurt op het idee om de wachttijd te veraangenamen door de shopervaring door te trekken tot aan de kassa’s. Door goedkope en populaire accessoires en gadgets naast de wachtrij te plaatsen, kunnen klanten lustig verder shoppen zonder dat de verveling toeslaat aan de wachtrij. Bovendien is het een slimme zet van deze ketens om extra omzet te genereren.

3. WWJD

What would Jesus do? Of beter, wat zou uw persoonlijke held in uw moeilijke situatie doen? Deze manier van probleemoplossend denken is een vaak gebruikte techniek om eens vanuit een ander standpunt naar een probleem te kijken. Stel, uw brand zit in een financieel dipje. Hoe zou de persoon waar u naar opkijkt of zelfs een persoon aan de andere kant van de wereld deze situatie aanpakken? Deze oefening helpt u om oplossingen te vinden waar u anders zelfs nooit aan zou denken. Hoe zou bijvoorbeeld Leonardo Da Vinci het probleem van de te lange wachttijden aanpakken? Op basis van Da Vinci’s helikoptertekeningen zou hij misschien opteren om kassa’s te plaatsen op verschillende niveau’s in plaats van alleen op de begane grond.

4. WOORDASSOCIATIES

Een laatste hulpmiddel om creatiever met uw merk om te springen, is ‘de vrije associatieketting’. Deze oefening stimuleert u om uw impulsieve gedachtengang te boosten. Na één woord te hebben gekozen, bijvoorbeeld ‘wachtrij’, zoekt u naar een woord dat hieraan gelinkt kan worden, zoals het woord ‘verveling’. Dit woord laat u vervolgens denken aan het woord ‘televisie’. Dit gaat zo voort voor één volle minuut. Na deze oefening begint u opnieuw, maar deze keer probeert u het aantal associaties te verhogen. Deze oefening boost niet alleen de creatieve gedachtengang, het helpt u ook sneller op ideeën te komen. Het zou bijvoorbeeld geen slecht idee zijn TV schermen te plaatsen aan kassa’s om wachttijden te veraangenamen.

Met deze vier creativiteit boosts kan u alvast aan de slag met uw merk. Al deze technieken hebben tot doel u en uw merk te ondersteunen in uw zoektocht naar nieuwe businessmogelijkheden, innoverende ideeën en manieren om voor te blijven op concurrentie. Kan u toch extra begeleiding gebruiken? Aarzel dan niet en contacteer ons vandaag nog met al uw vragen.