Uw merknaam vormt ontegensprekelijk één van de belangrijkste en meest herkenbare elementen van uw merkidentiteit. Een naam mag dan wel kort en bondig zijn, het vertelt al een deel van uw merkverhaal en zorgt bij observatie vaak al voor heel wat associaties bij uw doelgroepen. Zo kan de eerste indruk over uw naam al heel wat zeggen over wat externen verstaan onder uw activiteiten, welke stijl uw merk erop nahoudt en welke schaal uw merk heeft, om maar een paar zaken te noemen.
De keuze van een merknaam is dus niets om tussendoor te kiezen, maar vereist enige strategische en tactische voorbereiding. Hieronder geven we u even de belangrijkste aandachtspunten mee.
Strategische voorbereiding
Een merknaam moet logischerwijs zo veel mogelijk aansluiten bij wat u doet en bij het gevoel dat u wil meegeven aan uw doelgroepen. Start u morgen een hippe start-up of poogt u een disruptor te zijn in uw markt? Dan mag dit zich zeker vertalen in een creatieve en out-of-the-box merknaam. Wilt u vooral professionaliteit uitstralen en zaken zoals schaal of kennisexpertise uitspelen? Dan is het misschien verstandiger om een naam te kiezen die standvastig en groots klinkt.
De stijl van uw bedrijf, organisatie, product of dienst bepaalt de klankkleur en de begrippen of associaties die u het best verwerkt in de merknaam. Het belangrijkste is in ieder geval dat uw doelgroep makkelijk begrijpt waarvoor uw merk staat, of beter nog: zich kan herkennen in het merk. Daarin kan u dan kiezen voor descriptieve merknaam of een abstracte merknaam.
Een descriptieve merknaam is een merknaam die vrij letterlijk aangeeft wat het merk is. Voorbeelden van descriptieve namen zijn BetterFood, Sleepworld, Schoenen Torfs, ToyChamp, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, etc. Het voordeel van deze descriptieve aanpak is dat het merk vaak minder toelichting nodig heeft in wat het rationeel betekent. De merknaam Reynaerts Aluminium zegt ons meteen dat het merk wellicht een familiebedrijf is en dat het zich bezighoudt met de fabricage en/of plaatsing van aluminium. Er is weinig verwarring mogelijk en er is dus ook minder behoefte aan duiding of marketing om toe te lichten wat het merk precies doet. Het nadeel van een descriptieve aanpak is dan weer dat het een merk vaak gelimiteerd is tot datgene waarnaar het genoemd is en dat het ook weinig tot geen emotionele lading meegeeft. De kans is bovendien groot dat bepaalde bestaande woorden en begrippen al eerder geclaimd werden door andere bedrijven of organisaties binnen uw sector, waardoor de merknaam vaak iets minder uniek is.
Een andere mogelijkheid is om voor een abstracte merknaam te opteren. Deze namen zijn een combinatie van klanken en/of associaties die samen één unieke term worden. Acerta, Ageas, Philadelphia, Lineas, het Rode Kruis, etc. zijn voorbeelden van namen die wel verwijzen naar een bepaald begrip of een associatie/gevoel meegeven, maar geen letterlijke betekenis hebben in onze taal of toch in ieder geval niet descriptief zijn naar wat het bedrijf of de organisatie doet. Een merknaam als Proximus bijvoorbeeld verwijst wel naar ‘proximiteit’, maar is een volledig uniek woord dat los staat van bestaande woorden, begrippen of instanties. Het voordeel van een abstracte naam is dat die vaak erg uniek is en dat er dus een opportuniteit bestaat om dit woord te ‘claimen’ binnen de markt. Een sterke merknaam van deze soort roept heel wat gevoel en associaties op bij doelgroepen en is desondanks zijn abstractie toch makkelijk te onthouden. Het nadeel van deze aanpak is dan weer dat de markt eerst goed moet begrijpen waarvoor het begrip staat en dat vereist meestal wat meer tijd en inspanning in marketing en communicatie. Met een toegevoegde descriptieve baseline is het echter wel mogelijk om letterlijk te verwijzen naar wat het merk precies doet.
Tactische voorbereiding
Hebt u een merknaam gevonden die perfect geschikt is voor uw merk? Prima! Dan is het ook belangrijk dat u een tactische check doet vooraleer u het merk lanceert. Het is essentieel om te weten of uw gewenste de merknaam reeds bestaat of bepaalde andere associaties heeft die nefast kunnen zijn voor uw merk.
Een eenvoudige Google-zoekopdracht leert u normaal gezien al heel wat over een bepaalde merknaam en of hij al dan niet bestaat binnen uw markt. Wij raden steeds aan om een juridische check te doen, gezien bepaalde merknamen beschermd zijn met een zogenaamd ‘merkdepot’ en dus niet kunnen overgenomen of gekopieerd worden. Het is niet omdat een merk nog niet gelanceerd is of nog niet actief is vandaag de dag, dat het daarom niet beschermd is. De wetgeving laat in principe wel toe dat er meerdere merken met dezelfde naam bestaan wanneer deze in een volledig andere klasse van activiteiten vallen, maar ook dan is een juridische check aan te raden. Verder is het ook verstandig om op voorhand de online domeinnaam van uw gewenste merknaam na te gaan. Bestaat er reeds een URL op de merknaam? Dan is er ook steeds een mogelijkheid om een prefix of suffix aan de URL toe te voegen, zodanig dat uw merk toch herkenbaar kan gepositioneerd worden online.
Kortom: een merknaam ontwikkelen brengt de nodige vraagstukken en uitdagingen met zich mee. Bent u zelf op zoek naar catchy merknaam of hebt u vragen over hoe dit kan worden gedeponeerd, dan kan u steeds bij Pavlov terecht. Wij begeleiden u met veel plezier in uw keuze en in de praktische regelingen nadien.
Michaël Verbeeck
Michaël is brand strategist en partner bij Pavlov. Hij werkte het afgelopen decennium voor uiteenlopende klanten en agentschappen in domeinen als branding, communicatiestrategie en digitale media.
Maak van uw merk uw grootste meerwaarde.
Ontdek samen met onze experts hoe u meer rendement uit uw merk kunt halen.