De feestdagen zijn in zicht en ook merken gaan tijdens deze periode volop voor vreugde en gezelligheid om hun klant volledig in te pakken. Elk merk heeft zijn eigen stijl om in te spelen op de eindejaarsperiode, gaande van exclusieve producten en thema-packaging tot het brengen van een diepere boodschap die het gevoel van samenzijn en gezelligheid moet benadrukken. In deze blogpost overlopen we een aantal opvallende voorbeelden uit binnen- en buitenland.

Coca-Cola

Als er één merk er bovenuit steekt als het gaat om herkenbare en tijdloze kerstcampagnes, dan is het Coca-Cola wel. Elk jaar opnieuw keren de herkenbare kerstman en felrode kersttruck van Coca-Cola terug in reclamespots. Dit jaar draait het verhaal van de campagne om een jongen die eigenlijk niet echt in kerststemming is. Wanneer hij spontaan een goede daad verricht, merkt hij dat ook hij het verschil kan maken en voelt hij net als alle anderen hoe kerst warmte en genegenheid met zich meebrengt. Dit jaar wil Coca-Cola met de reclamespot en de hashtag #BeSanta de boodschap overbrengen dat we meer moeten geven aan anderen net zoals de kerstman dat doet.

Dove

Unilever Canada pakt tijdens de feesten uit met de “My Baby Dove” campagne waarbij kersverse ouders de mogelijkheid hebben om hun Baby Dove producten te personaliseren met de naam van hun baby. Via de website www.mybabydove.com kunnen ouders producten bestellen en thuis laten leveren. Die personalisatie is een zeer geschikte manier om ouders, familie en vrienden de kans te geven een uniek en persoonlijk cadeau te geven aan de baby, aldus Andrew Dawson – Associate Brand Manager bij Baby Dove.

McDonalds

McDonalds lanceerde voor de kerstperiode de campagne ‘Reindeer Ready’. In de reclamespot zijn de kerstman en zijn rendieren druk in de weer met het uitdelen van pakjes. Telkens wanneer de kerstman een ander huis binnengaat, ligt er iets lekkers voor hem klaar. Echter lijken de mensen de rendieren te vergeten. Uiteindelijk komt de kerstman onderweg een McDonalds tegen en niet veel later komt hij bij zijn rendieren terug met een zak vol “Reindeer treats”. Deze kleine worteltjes worden bij de fastfoodketen verkocht.

Zo wil McDonalds de klant eraan herinneren dat ze er ook tijdens kerst voor de klant zijn – van koffiepauzes tot pre-party burgers en zelfs een kleine gezonde snack voor onderweg. Kortom: dankzij McDonalds is er voor iedereen tijdens deze feestdagen een klein beetje ‘rendieren-magie’.

De advertentie kende al zodanig veel succes dat heel wat mensen erover twitterden en sommige mensen de advertentie van McDonalds zelfs tot kerstadvertentie van het jaar uitriepen (Bron: Twitter):

 

Om in thema van ‘Reindeers’ te blijven, biedt McDonalds UK bovendien ook een nieuwe variant van de McFlurry aan die exclusief tijdens de feestdagen wordt verkocht. Het gaat om een variant met Maltesers in de vorm van rendieren. Deze McFlurry behoort op zijn beurt tot het feestmenu van de fastfoodketen, samen met ‘The Big Tasty’, de ‘Cheese Melt Dippers’ en de ‘Millionaire’s Latte’.

Pepsico

Ook Pepsico breidt tijdens deze periode van het jaar haar productgamma uit met feestelijke dranken en snacks. Zo willen ze het samenzijn van hun klanten tijdens kerst en Nieuwjaar feestelijker maken. Pepsico komt tijdens de feestperiode jaarlijks terug met producten als Quaker Gingerbread Spice Life Cereal en Starbucks Peppermint mocha ready-to-drink. Dit jaar werden ook enkele geheel nieuwe producten toegevoegd zoals Pure Leaf Apple Cider flavored Iced Tea.

Naast nieuwe en bestaande smaken die typerend zijn voor de feestdagen, heeft Pepsico ook heel wat tijdelijke aanbiedingen die hoge salescijfers halen, enkel en alleen omwille van hun feestelijke verpakking. Veel van de verpakkingen zijn voorzien van feestelijke vormen zoals zuurstokken, kerstbomen, sneeuwvlokken, etc. die emoties zoals warmte en gezelligheid oproepen.

Apple

Deze techgigant pakt deze feesten uit met een advertentie die een feel-good message verspreidt. Apple speelt hiermee in op de thema’s ‘delen’ en ‘creativiteit’. De advertentie “Share your gifts” is een charmant animatiefilmpje en brengt het verhaal van Sofia die hard werkt aan een geheim verhaal maar waarvan ze aarzelt om het te delen. Haar hond beslist een handje te helpen en opent het raam waarna de pagina’s met Sofia’s verhaal wegwaaien en in de handen van andere mensen terechtkomen. Wanneer Sofia naar buiten rent om de pagina’s terug te halen, is ze erg verrast dat de mensen van haar verhaal genieten. Uiteindelijk is ze toch erg blij dat haar verhaal werd gedeeld. Met de baseline ‘Share your gifts’ wil Apple zijn klanten dit najaar motiveren om hun kennis, creativiteit en liefde met de wereld te delen.

Lidl

Elk jaar biedt de supermarkt tijdens de feesten exclusieve producten aan onder de naam ‘Delicieux’. Daarnaast spelen ze dit jaar in op de baseline ‘Samen met kerst, dat kan met Lidl’. Hiervoor ontwikkelden ze een reclamespot die volledig inspeelt op het gevoel van samenzijn. Een traditioneel tafereel van een gezellig dinerende familie aan de kersttafel staat dan ook centraal.

U ziet het, heel wat inspirerende campagnes die bij de klant een warm gevoel nalaten. Met grootse marketingcampagnes zoals we hierboven beschreven, gaat natuurlijk wel een groot marketingbudget gepaard. Maar ook bedrijven die met kleinere marketingbudgetten rekening moeten houden, kunnen creatief uit de hoek komen. Dan denken we bijvoorbeeld aan het versturen van wenskaarten met een warme boodschap of het feestelijk decoreren van etalages. Ook deze kleinere acties tellen mee en kunnen de klant emotioneel binden aan uw merk.