De uitdaging

Astra Sweets is als één van de marktleiders in de internationale snoepmarkt een toonaangevende speler in zoete verwenmomenten. Als producent van hoogwaardige producten zoals gietsnoep, mallows en zure ouwels is Astra Sweets niet alleen actief als leverancier van private label merken, maar ook van verschillende eigen premium brands. Om een duidelijk kader te scheppen voor deze merken was een doordachte analyse van zowel de merkportfolio als de evolutie in de consumentenbeleving van belang.

Onze oplossing

Om eerst een zicht te krijgen in de wereld van de zoetwaren, verdiepten onze experts zich in de competitieve markt en de relevante consumenten. Na een plaatsbezoek in de fabriek te Turnhout en een studie van het wereldwijde aanbod op de Duitse ISM snackbeurs, doken we in beschikbare data over de evolutie van de sector. Op basis van consumptiecijfers, tendensen in de markt van de (zoete) versnaperingen en de evoluerende noden van de consument konden we een duidelijk beeld schetsen van welke rationele en emotionele noden er gepaard gaan met het kopen en genieten van snoepgoed.

Vervolgens brachten we de belangrijkste directe en indirecte concurrenten voor de merken van Astra Sweets in beeld en onderzochten we op basis van welke argumenten een differentiërende propositie kon worden uitgewerkt voor de eigen premium brands. Deze bevindingen werden verder aangevuld door een uitgebreide brand workshop met medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf, om zo directe input uit de dagelijkse realiteit te vergaren.

Het resultaat van het traject is een merkarchitectuur voor de eigen premium brands, met een glasheldere propositie en een welomlijnde rationele en emotionele insteek waarbij de consument centraal staat. Extra aandacht werd besteed aan Frisia, reeds jaren een succesvol merk voor een brede en innovatieve variatie aan mallow-producten in verkooppunten over heel Europa. In het kader van deze herpositionering werden brand outline, merkverhaal, tone of voice en merkbeleving scherpgesteld en vertaald naar eerste stijloefeningen die aanleiding kunnen zijn voor communicatie, verpakkingen en marketingmateriaal.