De uitdaging

De coronacrisis mag dan de genadeklap betekend hebben voor de alom gekende klassieke boekenbeurs, het betekent zeker niet dat lezen en boeken minder populair geworden zijn. Voor liefst 55% van de Vlamingen blijkt lezen zelfs het favoriete tijdverdrijf, 61% van de Vlamingen koopt geregeld boeken en 19% van de Belgen leest elke dag. Geen wonder dus dat gerenommeerde uitgeverijen als Lannoo, Pelckmans, Standaard Uitgeverij, Daphne, VBK, Snoeck, Clavis en Yoyo Books samen met GAU (Groep Algemene Uitgevers) het plan opvatten om vanuit de noden van die lezers een nieuw merk te ontwikkelen om niet alleen de traditionele boekenbeurs nieuw leven in te blazen, maar tegelijk ook de schouders te zetten onder lezen als concept gedurende het hele jaar.

Onze oplossing

Op basis van de pittige ambities van de organisatoren werden de merkexperts van Pavlov ingeschakeld om het nieuwe merk concreet mee vorm te geven. Hiervoor verdiepten we ons eerst in zoveel mogelijk inzichten vanuit de uiteindelijke doelgroep: we onderzochten hoe en waarom mensen boeken lezen, hoe ze staan tegenover boeken kopen, welke mening ze hebben over het concept van een boekenevenement en op basis van welke motieven een vernieuwd concept moet worden vormgegeven. De conclusies uit deze diepgaande analyse vormden vervolgens het fundament voor een onderbouwde merkstrategie voor een fonkelnieuw brand gebaseerd op drie waarden: Inspirerend, Interactief en Inclusief. Ironisch genoeg komt de focus daarbij niet zo zeer op ‘het boek’ zelf te liggen, maar op het verbinden van mensen, ideeën en concepten op basis van interacties die horizonten helpen verruimen.

Boektopia 2021 Kortrijk

Vanzelfsprekend betekent deze vernieuwde visie op het boekenvak en de interactie tussen boekenmerken en hun doelgroepen meteen ook een nieuwe start, een momentum dat nood had aan een frisse nieuwe merkidentiteit. Onze specialisten bogen zich over een nieuwe merknaam – Boektopia is tegelijk een streven en een belofte om meer te doen met boeken en mensen te verbinden – en een visuele identiteit die zowel vlot herkenbaar, solide en dynamisch genoeg is om breed toe te passen in de markt.

Met een icoon dat flexibel kan worden ingezet en meteen een ijkpunt vormt, werd de basis gelegd voor een huisstijl die boekenliefhebbers jong en oud kan uitnodigen om deel uit te maken van het verhaal. De brand manual voorziet niet enkel in de toepassing van het merk voor het iconische jaarlijkse event in het najaar, maar ook in de mogelijkheid om oneindig varianten te ontwikkelen voor kleinere thema-events doorheen het jaar.