De uitdaging

De Durmevallei, dat is een prachtig stuk natuurgebied tussen Lokeren en Temse met de meanderende Durme als verbindend element. Het gebied strekt zich uit in de regio van Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren en biedt een schat aan recreatieve mogelijkheden inzake natuur, ontspanning, recreatie en erfgoed dat door de tand des tijds wat in de vergetelheid is geraakt. Samen met de landschapsarchitecten van Stramien boog Pavlov zich over hoe de regio als aantrekkelijke trekpleister voor toeristen en recreanten vermarkt kan worden.

Onze oplossing

In een eerste fase werd een uitgebreide verkenning georganiseerd van het gebied en de omliggende gemeenten, om zo een zicht te krijgen op het bestaande en toekomstige aanbod voor bezoekers. Tegelijk doken we in de motieven van recreanten om zich naar een bepaalde regio te verplaatsen en legden we relevante best practices bloot voor deze Oost-Vlaamse parel.

Tijdens verschillende workshops en ronde tafelgesprekken met de betrokken stakeholders – gaande van overheden, naar toeristische diensten, tot beheerders van natuur en waterwegen – kreeg de concrete invulling van het gebied vorm en ontstonden op organische wijze eerste concepten voor de vermarkting ervan. Onze consultants ontwikkelden een reeks brand persona’s en bestudeerden welke aspecten van de Durmevallei hen zouden kunnen aanspreken.

Zonder een echt merk te ontwikkelen (om zo de bestaande publieke merkarchitectuur niet nog complexer te maken), ontwikkelden we een soort van “label” voor de Durmevallei en deelnemende initiatieven en evenementen dat als duidelijk entpunt voor bezoekers kan dienen vanaf lancering. Hier kreeg het concept “Mysterieuze Durmevallei” vorm als identificatie van de gewenste merkperceptie: een uniek gebied waar genieten en onthaasten centraal staan. Daarnaast bogen we ons over de strategie voor communicatie en marketing, met een reeks concrete guidelines voor offline en online gebruik door het brede scala aan stakeholders betrokken bij het project.