De uitdaging
Lineas is de grootste spoorwegmaatschappij voor goederenvervoer in België. Het bedrijf, de afgelopen jaren decennia onder de merknaam B Logistics, evolueerde sinds haar privatisering in 2011 razendsnel van een logge overheidsspeler naar een innovatief en financieel gezond bedrijf met een fikse ambitie om een modal shift van andere transportmodi naar het spoor te bewerkstelligen. Deze evolutie diende dan ook vertaald te worden naar een sterk merk dat definitief komaf kon maken met de intussen incorrecte perceptie die de naam B Logistics met zich meedroeg bij de relevante doelgroepen.
Onze oplossing
Samen met het management bij het toenmalige B Logistics werd eerst gestart aan het vertalen van de bedrijfsstrategie en de bijhorende ambities naar een concrete merkstrategie. Door deze af te toetsen aan de Europese concurrentie en de noden en motieven van de relevante doelgroepen, werd deze scherp gesteld en ontwikkelden we een basis voor de nieuwe internal en corporate brands. Een complete rebranding bleek al snel onafwendbaar om de gewenste perceptie op te roepen in de markt van het goederenvervoer.
In een tweede fase stonden onze experts in voor deze merkontwikkeling. In verschillende rondes van long- en shortlists werd een passende nieuwe naam ontwikkeld. Lineas (letterlijk: “lijnen” in het Spaans) staat niet alleen voor de fysieke spoorlijnen, maar verwijst ook naar de links die Lineas creëert tussen haar klanten onderling en de lijnen die het merk uittekent om voorop te lopen in digitale transformatie, ondernemende teams van medewerkers en duurzaam end-to-end goederentransport.
Tenslotte ontwierpen we in verschillende rondes de nieuwe merkidentiteit voor het fonkelnieuwe brand. Het scherpstellen van zowel visuele als tekstuele aspecten zoals kleuren, typografie, baseline, enzovoort verliep in nauwe synergie met de werkgroep bij Lineas en de betrokken stakeholders. De brand identity werd opgeleverd in een alles omvattende brand manual, met concrete guidelines voor het consequent toepassen van het merk in de praktijk. Deze krijtlijnen dienden meteen voor de aanpassing van de rest van de bestaande merkportfolio aan subbrands en de briefing van de externe partijen gelast met de ontwikkeling van marketingmateriaal, websites, events, en andere communicatietools.