De uitdaging

Pelckmans Uitgevers staat als familiebedrijf al meer dan honderd jaar garant voor een zeer divers en kwalitatief aanbod aan lees- en lesmateriaal voor uiteenlopende doelgroepen. Om mee te evolueren met de noden van lezers en de evoluties in de markt, besloot de gerenommeerde uitgever in het voorjaar van 2020 om de merkarchitectuur te vereenvoudigen en te herleiden tot één duidelijk en herkenbaar merk: Pelckmans. Deze omslag hield een reeks praktische uitdagingen in voor wat betreft marketing, communicatie en klantbeleving bij de verschillende segmenten van stakeholders zoals lezers, scholen en auteurs.

Onze oplossing

Om als breed uitgeversmerk een coherent en herkenbaar verhaal te vertellen, werden de specialisten van Pavlov ingeschakeld om een solide merkstrategie uit te werken. Op basis van vergaarde inzichten in de markt en workshops met medewerkers en directie werd een complete positionering neergezet vanuit een duidelijke brand purpose. De focus hierbij kwam te liggen op het verruimen van de wereld van lezers en hen helpen groeien door hen levenslang te inspireren.

Tegelijk werd een complete value proposition vormgegeven in synergie met het Pelckmans team, waardoor differentiërende en voor de doelgroep relevante waarden geclaimd werden als basis voor elke interactie tussen het merk en de buitenwereld – onafhankelijk van het motief voor interactie. Zo maakten we samen van een ervaren en betrokken uitgever een aantrekkelijk merk dat warmte, nabijheid en een kleurrijk aanbod uitstraalt naar jong en oud.

Pelckmans beeldtaal

Tenslotte ontwikkelden we een framework voor marketing en communicatie, een heldere set richtlijnen met aandacht voor tone of voice, beeldtaal en de concrete toepassing van relevante boodschappen via verschillende media zoals de website, sociale media, print, email nieuwsbrieven, video, enzovoort. Deze gids dient als interne en externe leidraad voor het merk om zo een consequente boodschap uit te dragen naar een breed pallet aan doelgroepsegmenten, terwijl er toch ruimte blijft voor personalisatie en creatieve invulling.