Kleur is meer dan alleen een esthetische keuze, de tinten die u kiest voor uw merk en communicatie hebben een gigantische impact op de perceptie die mensen ontwikkelen. In dit artikel gaan we dieper in op de psychologie achter kleuren om te ontdekken welke kleur u kan helpen de juiste indruk na te laten bij uw doelgroep en uw marketingdoelstellingen te behalen. Bedenk welk gevoel u met uw bedrijf of communicatie wilt uitstralen en kies op basis hiervan de bijpassende kleur(en) om de juiste boodschap mee te geven.

U kan met kleur het gedrag van uw klanten beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleuren een belangrijke impact hebben op de emoties en informatieverwerking van de ontvanger van een boodschap. Kleuren wekken gevoelens op en binnen de 90 seconden vormen klanten zich een mening over uw merk. De kleuren die u gebruikt in uw logo, huisstijl of website spelen dus onbewust een grote rol in de belevingswereld van uw klanten. Kleuren zijn het eerste wat we ons herinneren van een merk, de kracht van kleur is dus niet te onderschatten.

logo's

Hoe krijgt een kleur betekenis?

Kleuren kunnen associaties oproepen die onbewust zijn, we linken ze automatisch met herinneringen en gevoelens. Maar hoe komt zo’n psychologische werking tot stand? Het antwoord ligt verscholen in het associatief netwerk van onze hersenen. Nieuwe ervaringen creëren of versterken bestaande connecties in onze herinneringen..

Hoewel de wereldpopulatie een redelijk gelijkwaardige set van kleurbetekenis deelt, voelt niet iedereen elke kleur hetzelfde aan. Associaties worden gevormd door persoonlijke ervaring. Denk daarom vooraleer u een kleur kiest eerst na over wie uw doelgroep is en welke associaties zij hebben met een bepaalde kleur. Een boer denkt bijvoorbeeld bij de kleur groen aan de groenten op zijn land, terwijl een investeerder eerder denkt aan geld.

color africa masai

De onderbewuste betekenissen van kleuren kunnen per cultuur ook nog eens wisselen door uiteenlopende levensstijlen en een andere voorgeschiedenis. Zo is in Europa groen de normale kleur van een landschap, maar voor woenstijnvolkeren is het de kleur van het paradijs. Wij kennen rood als kleur van de liefde, maar in sommige Aziatische culturen is het de kleur van de dood.

Hoe kiest u nu de beste kleur(-en) voor uw brand identity? Lees hieronder over de verschillende kleurtinten en welke universele gevoelens ze oproepen.

 

Betekenis per kleur

blauw

Blauw: betrouwbaarheid & kalmte

Blauw is de kleur van de oceaan en de lucht. Het is een koele en niet bedreigende kleur. Het heeft een rustgevende impact en symboliseert vertrouwen. Goede voorbeelden hiervan in branding zijn de logo’s van de politie en Nasa: de blauwe tint past goed bij het betrouwbare beeld dat deze organisaties moeten uitstralen. Blauw wordt vaak ook geassocieerd met wijsheid en het wordt daarom ook gebruikt bij technologische- en medische bedrijven, denk bijvoorbeeld aan Oral-B.

geel

Geel: geluk & plezier

Geel is de kleur van de zon en wordt beschouwd als één van de gelukkigste kleuren. In de psychologie symboliseert geel optimisme en geluk. Gebruik geel dus vooral wanneer u positiviteit wilt uitstralen. Geel is een opvallende kleur en wordt vaak gebruikt in de reclamewereld. Merken als Mc Donalds, Ikea en Snapchat kozen bewust voor deze vrolijke kleur.

rood

Rood: kracht & passie

Rood is een warme kleur die een levendige en krachtige impact heeft. Het is een intense kleurtint die met vuur, beweging, energie en mannelijkheid geassocieerd wordt. Rood trekt veel aandacht en creëer een sfeer van urgentie, daarom dat het tijdens uitverkopen dé favoriet is. Succesvolle rode logo’s zijn onder andere Red Bull, Coca-Cola en YouTube.

grey

Grijs: tijdloos & intelligent

Merken die kalmte en balans willen uitstralen kiezen best voor de kleur grijs. Het is een tijdloze kleur die vaak geassocieerd wordt met intelligentie en verstand, zie bijvoorbeeld het logo van Wikipedia. Ook elektronicabedrijf Apple koos niet voor niets voor een grijze appel als logo, net als Mercedes wil het een verfijnde en tijdloze uitstraling hebben.

green

Groen: groei & rust

Groen symboliseert groei en vernieuwing. De kleur werkt kalmerend en zorgt voor een rustgevend gevoel. Groen doet denken aan vooruitgang en hoop, denk hierbij aan merken zoals Greenpeace en Oxfam. Het roept ook de waarden op van gezondheid en biologisch, daarom wordt het vaak gebruikt als verkoopstool om producten als duurzaam en evenwichtig te bestempelen.

oranje

Oranje: vrolijk & sociaal

Oranje is een warme en creatieve kleur die uw merk een vrolijke gevoelswaarde geeft. Bedrijven zoals Fanta, Orange en Nickelodeon kiezen voor deze kleur omdat ze plezier en entertainment willen uitstralen. Oranje stimuleert activiteit en inspireert tot sociaal gedrag, daarom wordt het vaak toegepast bij call-to-actions.

zwart

Zwart: professioneel & elegant

Wilt u met uw merk exclusiviteit en luxe uitstralen, dan is zwart een goede keuze. Het is een solide kleur met een krachtige en professionele uitstraling. Het bevordert een gevoel van macht en gezag, maar is tegelijk ook elegant. Het fashion merk Chanel is hier een mooi voorbeeld van, net zoals BMW en Hugo Boss.

paars

Paars: creatief & koninklijk

Paars combineert de kalmte en stabiliteit van de kleur blauw met de energie en kracht van rood. De kleur wordt vaak geassocieerd met koninklijkheid, wijsheid en creativiteit. Door de geschiedenis heen werd de kleur vaak gedragen door de aristocratie. De kleur doet zich amper voor in de natuur en het was dus één van de duurste kleurmiddelen. Een bekend merk met een paarse huisstijlkleur is Hallmark.

Conclusie

Zet nu uw nieuw verworven kennis van kleurenpsychologie strategisch in om kleuren te kiezen voor uw logo en merkidentiteit. Nu u het belang kent van de juiste kleurkeuze te maken, zorgt u best voor een complete integratie van uw merkkleur voor de grootste impact op uw doelgroep. Leg uw kleurwaardes vast aan de hand van pantonewaaiers, zo verhoogt u de herkenbaarheid van uw merk en bent u meteen zeker van een correcte toepassing in verschillende media. Voorzie naast de primaire en dominante kleuren uit uw logo ook best een reeks secundaire en complementaire tinten voor gebruik in uw communicatiematerialen.

Kan uw branding een kleurupdate gebruiken, maar weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Het Pavlov team denkt graag mee na om samen tot de juiste beslissing te komen.