Verpakkingen zijn bij de meeste producten een essentieel onderdeel. Ze moeten niet alleen logistiek praktisch en functioneel zijn, liefst zien ze er nog eens aantrekkelijk uit ook. Want naast bijvoorbeeld prijs en kwaliteit haalt vaak de verpakking de consument over de streep. Ook herkenbaarheid speelt een rol. Uit een Amerikaans onderzoek van verpakkingsfabrikant WestRock blijkt dat 35% van de respondenten wel eens van product verandert vanwege het niet herkennen van een nieuwe verpakking.

Meer dan ooit is de verpakking een deel van de merkbeleving geworden. Door middel van een toffe verpakking kunnen merken namelijk zorgen voor een ‘piek’ in de customer journey. Het uitpakken of het beginnen gebruiken van het product wordt een leuk moment, waardoor de klant globaal gezien een betere beleving van het merk ervaart. Sommige verpakkingsfabrikanten en bedrijven springen erg creatief om met hun verpakking om een zo hoog mogelijke piek te creëren. Dat een verpakking herkenbaar en handig moet zijn, hoeven we u niet te vertellen. We geven u wel graag een aantal tips en voorbeelden mee om na te denken over het origineler of unieker maken van uw verpakkingen:

Zorg dat de verpakking uw merk ademt en denk aan de experience

Als uw product zich bijvoorbeeld in een hoger segment bevindt, laat dat dan ook zien aan uw verpakking. Een matte textuur, niet te veel verschillende kleuren, luxueuze stoffen, … het zit ‘m in de details! Staat uw merk eerder voor simpliciteit en puurheid, werk dan in een minimalistische stijl zonder veel frullen.

Een voorbeeldje is er een van onze klant Royal Canin. Het merk wil graag de perceptie hebben een premium product te zijn en hanteert daardoor matte verpakkingen. Dezelfde strategie wordt gebruikt door heel wat chipsfabrikanten. Gewone chips zit meestal in blinkende verpakkingen, chips met minder vet of bijvoorbeeld speciale edities met exotische smaken zitten meestal in matte verpakkingen.

Een ander voorbeeld zijn de festivalbandjes van Tomorrowland. Ieder jaar duiken ze op social media op: talloze foto’s en zelfs (unboxing) video’s op YouTube. Op zich niets speciaals, ware het niet dat ze bij de eigenaar aankomen in een heel speciaal doosje. De look and feel van heel het festival wordt in elk communicatiemiddel doorgetrokken, dus ook in het polsbandje en zijn doosje.

Gebruik elke centimeter optimaal

Het is zeker het overwegen waard om ook de binnenkant van verpakkingen bijvoorbeeld te gebruiken wanneer dat relevant is. Het kan een extra dimensie geven aan uw merk en product, maar het kan ook de functionele productbeleving een handje helpen. De dozen waarin Calvin Klein zijn verkochte producten steekt bijvoorbeeld, zijn meestal ook aan de binnenkant versiert. Hier gaat het eerder over het doortrekken van de luxueuze uitstraling van het merk. Een ander voorbeeld is er een van YOYO, een jojoproducent, die zijn verpakking functioneel maakt door aan de binnenkant extra compartimenten te voorzien waardoor de verschillende onderdelen van de zelf in elkaar te steken jojo goed vastzitten.

Maak verpakking interactief

Consumenten houden ervan om betrokken te worden in merkbelevingen, dus een interactieve verpakking is altijd een goed idee. Coolblue bijvoorbeeld, maakt geen verpakkingen voor producten an sich, maar wel dozen om producten in de vervoeren. Het ‘verpakt’ de pakketjes om ze tot bij u thuis te leveren. In plaats van een gewone doos te gebruiken, zorgt Coolblue ervoor dat er op de doos instructies staan die de ontvanger aanspoort een zo zot mogelijke creatie te maken. Dat speelt het op zijn beurt goed uit op sociale media, wat voor goede content en leuke klantinteracties zorgt.

 

Een ander voorbeeld hierbij is het kinderboek De Avonturen van 3 Beren. Owl & Dog Playbooks is een uitgeverij van kinderboeken in Londen. Zij kwamen op het idee om het nieuwe kinderboek, De Avonturen van 3 Beren, in een originele verpakking te steken. De drie verhalen kunnen namelijk uitgevouwen worden tot een berenmasker.

Wees niet bang om te overdrijven!

Zeker in de brainstormfase is het belangrijk om echt àlle ideeën te overwegen. Wees bijvoorbeeld heel letterlijk, zoals T2 thee. Het theemerk zocht een andere manier om losse thee te verpakken dan in een gewoon doosje. Voor hun fruitthee’s kozen ze daarom voor doosjes in de vorm van het fruit waarvan de thee gemaakt is. Appelthee zit in een appeltje, bananenthee in een banaanvormig doosje enz.

Humor misstaat ook niet. Poilu maakt schilderborstels en verpakt ze op zo’n manier dat het lijkt alsof de borstel iemands gezichtsbeharing is. De verpakking en het product spelen handig op elkaar in. Een andere tip is om een aantal associatie-oefeningen te doen, wie weet wordt het product wel aan iets totaal anders gelinkt waardoor verpakkingsontwerpers inspiratie krijgen, zoals bij Hanger Tea. Deze verpakt zijn thee alsof het kleine kledingstukken zijn. Ze hangen namelijk in een kastje aan kleine kapstokken.

Wil u dat we even meedenken over uw verpakkingen in kader van uw merkstrategie of –beleving? Neem dan gerust contact met ons op.